Cliëntprofielen en de nieuwe bekostiging van wijkverpleging: 7 veel gestelde vragen

Vanaf 1 januari 2025 introduceert de overheid cliëntprofielen voor de wijkverpleging. Dit nieuwe systeem is ontworpen om zorgbehoeften beter in kaart te brengen en de financiering hiervan te optimaliseren. Hoewel het initiatief door sommigen wordt geprezen, zijn er ook kritische geluiden. Hieronder worden zeven veel gestelde vragen over de nieuwe werkwijze beantwoord.

1.  Wat zijn cliëntprofielen?

Cliëntprofielen zijn categorieën die cliënten indelen op basis van hun zorgbehoeften. Deze profielen helpen bij het bepalen van de benodigde zorg en de bijbehorende financiering.

2.  Waarom worden cliëntprofielen ingevoerd?

Het doel van de cliëntprofielen is om de zorg beter af te stemmen op de individuele behoeften van cliënten en de financiering daarvan efficiënter te maken.

3.  Hoe worden cliëntprofielen bepaald?

Wijkverpleegkundigen gebruiken vastgestelde criteria om cliënten in een passend profiel te plaatsen, gebaseerd op hun zorgbehoeften en situatie.

4.   Wat zijn de voordelen van cliëntprofielen?

De voordelen zijn onder meer een betere afstemming van zorg, efficiëntere zorgverlening, en een gerichte inzet van zorgpersoneel. Dit kan leiden tot een meer gestructureerde en transparante zorgpraktijk.

5.  Welke kritiek is er op de cliëntprofielen?

Critici beweren dat het systeem te star is en cliënten in vaste hokjes plaatst, wat ten koste kan gaan van maatwerk en persoonlijke zorg. Daarnaast kan de administratieve last voor zorgverleners toenemen.

6.  Hoe beïnvloedt dit de werkdruk van wijkverpleegkundigen?

De nieuwe werkwijze kan aanvankelijk de administratieve lasten verhogen, maar het biedt ook de mogelijkheid om zorgplanning te verbeteren door duidelijkheid over de zorgpakketten.

7.  Wat betekent dit voor de cliënten?

Cliënten zullen zorg ontvangen op basis van hun profiel, wat kan leiden tot veranderingen in de hoeveelheid en manier van zorgverlening die zij gewend zijn te ontvangen.

 

Werk jij in de wijkverpleging? Mis dan het congres Zorg voor thuiswonende kwetsbare ouderen niet!

Bron: https://www.nursing.nl/praktijk/wijkverpleging/hoe-zit-het-nou-met-de-clientprofielen-7-vragen-over-de-nieuwe-bekostiging-wijkverpleging/
Deel dit bericht

Andere artikelen

Scroll naar boven